Τι είναι η χένα;

Η χενα (ταξινομημένο τώρα ως Lawsonia inermis) είναι φυτό. Για την ακρίβεια είναι ένας μεγάλςο θάμνος, ή μικρό δέντρο που αναπτύσσεται σε θερμά και υγρά κλίματα. Υπάρχουν ευρήματα από την Αίγυπτο που αποδεικνύουν ότι οι γυναίκες έβαφαν τα μαλλιά τους με χένα 5000 χρόνια πρίν και πιθανών χρησιμοποιούνταν και στην Ιεριχώ για τον ίδιο λόγο 8000 χρόνια πριν. Η χένα χρησιμοποιούνταν για να διατηρεί τα μαλλιά υγιή και φυσικά για να βάφει τα γκρίζα μαλλιά. 
χένα, χέννα
Κλαδί χένας στη Μαλαισία. Πηγή: Wikipedia. org


Πως λειτουργεί η χένα: Από το φυτό, μαζεύονται μόνο τα φύλλα, αποξηραίνονται και στη συνέχεια γίνονται σκόνη. Αν η σκόνη, αναμιχτεί με ένα ελαφρά όξινο υγρό (λεμόνι, ξύδι κλπ) απελευθερώνει τη χρωστική της ουσία. Το μείγμα αυτό μπορεί να βάψει τα μαλλιά και το δέρμα. 
Τα φύλλα της χένας έχουν ένα πορτοκαλοκόκκινο μόριο με χρωστικές ιδιότητες (ονομάζεται lawsone). Τα μόρια της καθαρής χένας διεισδύουν στην τρίχα, ενώνονται με την κερατίνη της τρίχα και κάνουν τα μαλλιά δυνατότερα, απαλότερα και παχύτερα. 

Υπάρχουν δύο βασικές ποιότητες χένας:
Η περιεκτικότητα των φύλλων χένας στο χρωστικό μόριο lawsone είναι περίπου 1% εως 4%. Ωστόσο, η περιεκτικότητας εξαρτάται από τις κλιματολογικές και εδαφικές συνθήκες. 
Τα φύλλα που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε lawsone, συλλέγονται, απόξηραίνονται, τρίβονται σε σκόνη και προωθούνται για την κατασκευή βαφών για τα μαλλιά. Τα φύλλα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χρωστική γίνεται σκόνη, κοσκινίζεται και προωθείτε για τη δημιουργία τατουάζ στο δέρμα. Αυτή είναι και η καλύτερη, από άποψη ποιότητας χένα (Body Art Quality- Ποιότητα για τέχνη σώματος). Ωστόσο, η καλύτερης ποιότητας χένας είναι κατάλληλη και για τα μαλλιά. Μάλιστα ξεβγάζεται ευκολότερα και δίνει στα μαλλιά βαθύτερο χρώμα. 

Σε ποια σημεία του πλανήτη χρησιμοποιείται και καλλιεργείται παραδοσιακά η χένα: 
Η χένα καλλιεργείται παραδοσιακά στις περιοχές της Β. Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ν. Ασίας και χρησιμοποιείται από τις γυναίκες αυτών των περιοχών για χιλιάδες χρόνια. Η χένα, δεν καλλιεργείται στην Αμερική και στην Ευρώπη και η χρήση της δεν ήταν ποτέ διαδεδομένη.Οι γυναίκες της Ευρώπης άρχισαν να βάφουν τα μαλλιά τους με χένα μόλις το δέυτερο μισό του 19ου αιώνα.

Ποια είναι τα χρώματα της χένας: Η χενα καλλιεργείται σε πολλές χώρες ωστόσο το χρώμα που μπορεί να δώσει είναι ένα και μοναδικό με μικρές παραλλαγές ανάλογα με το κλίμα και το έδαφος. Μερικές ποικιλίες, έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα στη χρωστική Lawsone. Γενικά, όσο πιο ζεστό και ξηρό είναι ένα κλίμα τόσο μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε χρωστική αποκτά το φυτό χένα. 

Συνεπώς, η καθαρή χένα μπορεί να είναι μόνο πορτοκαλοκόκκινη ανεξάρτητα από την χώρα παραγωγής της και δεν υπάρχει μαύρη χένα, ξανθή χένα κλπ.

Προσοχή στην αγορά χένας: Αν ψάξει κανείς τις χένες στα καταστήματα καλλυντικών ενδεχόμενα να βρεί κουτιά που αναγράφουν "μαυρη χένα", "ξανθή χένα", "καστανή χένα", "κόκκινη χένα" κλπ. Οι αποχρώσεις αυτές επιτυγχάνονται με δύο τρόπους: Είτε με την προσθήκη συνθετικών χρωστικών και μεταλλικών αλάτων είτε με την προσθήκη φυτικών χρωστικών. Στη δεύτερη περίπτωση το μείγμα είναι 100% φυσικό. Στην περίπτωση, ωστόσο που έχουν αναμειχθεί στην χένα χημικά συστατικά, τότε θα πρέπει να αποφύγετέ την αγορά αυτού του προϊόντος. Καταρχήν, το πιθανότερο είναι ότι η χένα είναι χαμηλής ποιότητας και έτσι προστίθενται χημικές χρωστικές ουσίες για να γίνει πιο ισχυρή. Επιπλέον, υπάρχει πιθανότητα να αντιμετωπίσετε πρόβλημα σε περίπτωση που βάψετε τα μαλλιά σας με χημική βαφή, καθώς τα μεταλλικά άλατα που μπορεί να περιέχει η χένα αντιδρούν με την χημική βαφή.
Συμπερασματικά λοιπόν, όταν αγοράζετε χένα βεβαιωθείτε ότι δεν έχει χημικές προσθήκες. Έχετε επίσης υπόψιν, ότι δεν αναγράφονται όλα τα συστατικά στη συσκευασία, ειδικά στα καλλυντικά που προέρχονται από χώρες του τρίτου κόσμου. Οι προσμίξεις της χένας, αποτελούν και το σημαντικότερο λόγο που η χένα έχει αποκτήσει κακή φήμη.

Η ηθοποιός Λουσίλ Μπολ συνήθιζε να βάφει τα μαλλιά της με χένα και για αυτόν το λόγο ήταν κατακόκκινα. 
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη χένα σε βαμμένα μαλλιά ή σε μαλλιά με περμανάντ; 
Μόνο η 100% καθαρή χένα χωρίς χημικές προσμίξεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια πάνω σε βαμμένα μαλλιά με χημική βαφή, σε μαλλιά με περμανάντ, σε μαλλιά στα οποία έχει γίνει ισιωτική, σε ανταύγειες κλπ. Για να είστε σίγουροι, θα πρέπει να προμηθευτείτε χένα υψηλής ποιότητας (Body art quality henna)

Ποσο καλά μπορεί να βάψει τα μαλλιά η χένα;
Καταρχήν η χένα δεν μπορεί να αλλάξει δραματικά το χρώμα των μαλλιών σας. Για παράδειγμα δεν μπορείτε να γίνεται από μελαχρινές, ξανθές. Η χένα είναι ημιδιάφανη και αναμιγνύεται με το φυσικό χρώμα των μαλλιών δίνοντας ένα παλλόμενο και απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα. Η επίδραση της χένας δεν είναι ίδια για όλα τα μαλλιά και το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται από το φυσικό χρώμα των μαλλιών, από το ποσοστό των λευκών κλπ.

Η χένα καλύπτει τα λευκά μαλλιά;
Αν είναι καλής ποιότητας, τότε ναι μπορεί να καλύψει τα λευκά μαλλιά. Βέβαια, το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό σε σχέση με τα μαλλιά που δεν είναι λευκά, αλλά καθώς η χένα δίνει ένα παλλόμενο αποτέλεσμα τα μαλλιά θα μοιάζουν φυσικά. Άλλωστε και τα φυσικά (μη-βαμμένα) μαλλιά δεν έχουν παντού το ίδιο χρώμα



Σχόλια